Στην κατάργηση των δύο πρώτων πιο δημοφιλών πιστοποιητικών προχώρησαν οι αρμόδιοι. Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, μίλησε πριν από μερικές ημέρες το ΕΡΤNews και την εκπομπή «Συνδέσεις» και μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην κατάργηση πιστοποιητικών, όπως εκείνος της γέννησης και εκείνο της οικογενειακής κατάστασης.
Ο υπουργός έκανε λόγο για μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της σύγχρονης ψηφιακής ιστορίας μέχρι σήμερα στην Ελλάδα. «Δημιουργούσαμε πιστοποιητικά για οποιονδήποτε λόγο. Βγάζαμε και από ένα νέο πιστοποιητικό, καθυστερούσαμε κι άλλο μια διαδικασία. Όντως από την προηγούμενη Πέμπτη σε ΦΕΚ, σε μια κοινή πρωτοβουλία με το Υπουργείο Εσωτερικών και τον Θοδωρή Λιβάνιο, αποφασίστηκε η κατάργηση των δύο πρώτων πιο δημοφιλών πιστοποιητικών. Είναι εκατοντάδες οι διαδικασίες στις οποίες ζητείται είτε το ένα είτε το άλλο. Αυτό το οποίο μένει είναι πιθανώς και σήμερα ή την Τρίτη θα βγει πλέον και μια εγκύκλιος η οποία θα ενημερώνει όλους τους εμπλεκόμενους ότι πλέον δεν ξανά ζητάμε αυτά τα πιστοποιητικά. Το ποτέ όντως έχει μια χρονική διάρκεια, δηλαδή στο Ελληνικό δημόσιο».
«Δυστυχώς δεν είναι εύκολο τη μέρα που θα βγει εγκύκλιος όλες οι υπηρεσίες να το μάθουν αμέσως. Θέλει κάποιο χρόνο, κάποιες μέρες, κάποιες εβδομάδες, αλλά πλέον τι λέμε; Ότι αγαπητή τάδε υπηρεσία αν θες αυτά τα χαρακτηριστικά του Παπαστεργίου, σου δίνουμε τη δυνατότητα μέσω εντολής, μέσω προγραμματισμού να την πάρεις. Αν τα συστήματά σου δεν προλαβαίνεις να τα προσαρμόσεις μέσα σε 1-2 μήνες, πάρτο σε μια θυρίδα. Πάντως από τον πολίτη θα σταματήσεις να ζητάς αυτά τα δύο πιστοποιητικά και είναι μόνο η αρχή. Σκοπός είναι να αρχίσουμε να καταργούμε πιστοποιητικά, ειδικά αυτά τα οποία μπορούμε να αντλήσουμε με διαλειτουργικότητα απευθείας από ένα πληροφοριακό σύστημα» συνέχισε.
Ως προς το ποια πιστοποιητικά θα ακολουθήσουν ο κ. Παπαστεργίου τόνισε: «Πήραμε από τα ΚΕΠ τα 10 πιο δημοφιλή πιστοποιητικά και ψάχνουμε να δούμε κατά πόσο και τα 10 ή τα περισσότερα από τα 10 μπορούν να καταργηθούν. Είναι η απάντηση σε αυτούς που εύλογα λένε ότι ναι, σήμερα γίνονται πράγματα πολύ πιο γρήγορα. Έχουμε 2200 περίπου ψηφιακές υπηρεσίες. Τώρα που έχουμε χρόνο, αρχίζουμε και κάνουμε επανασχεδιασμό όλων αυτών των εφαρμογών, όλων αυτών των διαδικασιών, αλλά πλέον λιγότερη ταλαιπωρία για τον πολίτη, πολύ πιο γρήγορη εξυπηρέτηση».
Πηγή: Dnews
* Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά εδώ