Επίσκεψη στο νέο Αντιδήμαρχο πρασίνου έκανε η Οικολογική Κίνηση Κοζάνης, προκειμένου να υποβάλει μια σειρά προτάσεων και ..ενστάσεων.
Αρχίζοντας από τις δεύτερες σημειώνουμε τρείς:
- Στρατόπεδο Μακεδονομάχων. Δεν υπήρξε καμιά δημόσια διαμαρτυρία του Δήμου πέρσι για το καταχρηστικό κόψιμο 80 περίπου δέντρων ΕΝΤΟΣ του στρατοπέδου.
- Ασθένεια πλατάνωνμε πολλά θύματα και σημαντικότερο το πλατανόδασος – κόσμημα του Αλιάκμονα. Η πρότασή μας πριν ένα χρόνο να γίνει πλατιά ενημέρωση στα διπλανά χωριά για τη μεταδοτικότητα της αρρώστιας έπεσε στο κενό, παρά την ευμενή υποδοχή της.
- Καθαρισμοί αλσών Ο Δήμος θα μπορούσε να πιέσει έντονα το Δασαρχείο να ολοκληρώσει την απομάκρυνση ξερών κορμών και κλαδιών, η οποία ήταν ελλιπής. (Κοντά στον Αγ. Θωμά υπάρχουν τουλάχιστον 20 πεσμένοι κορμοί επί μήνες)
Γνωρίζουμε ότι τα παραπάνω υπάγονται υπηρεσιακά στο Δασαρχείο. Ευρίσκονται όμως ΕΝΤΟΣ της «επικράτειας» του Δήμου και αφορούν άμεσα στους πολίτες του. (Π.χ τα δασάκια της πόλης αν δεν καθαρίζονται συστηματικά μπορεί εύκολα να λαμπαδιάσουν με απρόβλεπτες συνέπειες για την πόλη). Για αυτό και το «pressing» του Δήμου στο Δασαρχείο πρέπει να είναι συνεχές.
Όσον αφορά στις προτάσεις της Οικολογικής σταχυολογούμε μερικές μόνο:
- Ο Δήμος Κοζάνης χρειάζεται ένα πενταετές Επιχειρησιακό Σχέδιο πρασίνουμε στόχους, χρονοδιάγραμμα, μετρήσιμους δείκτες, πηγές χρηματοδότησης κλπ. Ο μακρόπνοος σχεδιασμός είναι απαραίτητο εργαλείο όλων των σύγχρονων πόλεων. Το Σχέδιο, πρέπει να τεθεί σε διαβούλευση με τις ενδιαφερόμενες δομές (Κοινότητες, ΤΕΕ, ΓΕΩΤΕΕ, Σύλλογοι κ.α) και στη συνέχεια να οριστικοποιηθεί με τη μορφή ενός ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΥ, που θα τηρηθεί απαρέγκλιτα από όλους
- Λαθραία υλοτομία.Αρμόδιο το Δασαρχείο, αλλά κι ο Δήμος μπορεί να βοηθήσει ενεργοποιώντας τους πολίτες. Συγκρότηση με πρωτοβουλία του Δήμου ενός Δικτύου εθελοντών (ορειβατών, οικολόγων, περιπατητών, αγροτών, κυνηγών κλπ), οι οποίοι έτσι κι αλλιώς περιδιαβαίνουν τα δάση και μπορούν να αναφέρουν κάθε παρανομία. Οι αρμόδιοι δασοφύλακες δεν επαρκούν και θα ήταν χρήσιμος ένας «εφεδρικός στρατός» παρατηρητών.
- Μητρώο δέντρων με πλήρη δεδομένα
- Συντήρηση, προστασία και αναμόρφωση.Η Οικολ. Κίνηση κατέθεσε Υπόμνημα προτάσεων για:
- τα πάρκα, τις νησίδες πρασίνου («πάρκα τσέπης») τα αστικά δασάκια (Αγ. Σαράντης, Αγία Παρασκευή, Ξενία –Αγ. Θωμάς κλπ)
- τον ΑιΛιά και τα άλση Αργίλου και Κουρί
- την αντιμετώπιση των καταπατήσεων και καταλήψεων γύρω από την πόλη (Απαιτείται συνέργεια με τις Τεχνικές Υπηρεσίες)
- τις αναδασώσεις και αναπλάσεις
- την προσαρμογή σε διεθνείς κανονισμούς και πρότυπα («πράσινες» προμήθειες και υλικά)
- τις ενέργειες ευαισθητοποίησης – προβολής
Χρηματοδότηση. Από τον τακτικό προϋπολογισμό, κοινοτικά & εθνικά προγράμματα, ανταποδοτικούς πόρους από έργα ΑΠΕ, τον Τοπικό Πόρο κ.α. Μπορεί ακόμη να ζητηθεί η συνδρομή ιδιωτών χορηγών.
Προφανώς δεν είναι δυνατόν να παρατεθούν εδώ οι λεπτομερείς προτάσεις μας για κάθε τομέα. Μια λέξη μόνο για τον εθελοντισμό. Στη συνάντηση εκφράστηκε αμοιβαία διάθεση συνεργασίας. Σε πρώτη φάση μπορεί να εξεταστεί μια κοινή δενδροφύτευση την Ημέρα δασών (21/3), με παράλληλη διανομή δενδρυλλίων και ενημερωτικού υλικού. Εταίροι : Δήμος – Δασαρχείο – Σχολεία – Οικολόγοι και άλλοι σύλλογοι,.
Κλείνουμε, τονίζοντας ότι στο ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ που χρειάζεται ο τόπος είμαστε όλοι συμβαλλόμενοι. Κανείς δεν περισσεύει.
Οικολογική Κίνηση Κοζάνης 10-2-2025
* Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά εδώ