Σε χειρότερη κατάσταση από πέρυσι
Συνεχίζει να ταλανίζεται ο πρωτογενής τομέας, με τα προβλήματα των αγροτών και των κτηνοτρόφων της περιοχής όχι μόνο να παραμένουν αλλά και να αυξάνονται. Αγρότες και κτηνοτρόφοι συγκεντρώθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στη ΖΕΠ Κοζάνης, το μεσημέρι της Πέμπτης, στο πλαίσιο της διαμαρτυρίας που διοργάνωσε ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας.
Εκεί τους υποδέχτηκαν ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης, Λάζαρος Γκερεχτές, και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Πασχάλης Χαρούμενος, οι οποίοι συνομίλησαν με τον πρόεδρο του συλλόγου, Σούλη Αϊβαζίδη. Ο κ. Αϊβαζίδης τους εξήγησε τα προβλήματά τους και τους παρέδωσε ψήφισμα με τα αιτήματά τους. «Βιώνουμε τη φτώχεια στο πετσί μας. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας. Πολλοί παραγωγοί απουσιάζουν σήμερα, καθώς βρίσκονται σε δεύτερες δουλειές για να καλύψουν τις οικογενειακές τους υποχρεώσεις, αφού τα υπόλοιπα εισοδήματα είναι πλέον υψηλότερα από τα αγροτικά», τόνισε ο κ. Αϊβαζίδης, σημειώνοντας ότι πολλοί αγρότες μένουν εκτός επιδομάτων και επιδοτήσεων.
«Βιώνουμε στο πετσί μας την απολιγνιτοποίηση. Εδώ και χρόνια λένε ότι η αγροκτηνοτροφική παραγωγή θα είναι αντιστάθμισμα για την απολιγνιτοποίηση. Βλέπουμε αγρότες και κτηνοτρόφους να φεύγουν από τα χωράφια και τις δουλειές τους και τη Δυτική Μακεδονία να ερημώνει» συνέχισε λέγοντας ο ίδιος.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Γκερεχτές τόνισε πως σαν Περιφέρεια στηρίζουν τις προτάσεις των αγροκτηνοτρόφων και είναι στο πλευρό τους, με τον κ. Αϊβαζίδη να τονίζει πως θέλουν έμπρακτη στήριξη από την περιφερειακή αρχή. «Όσα προβλήματα αφορούν την περιφέρεια και μπορούν να λυθούν από αυτή, να ξέρετε ότι θα είμαστε κοντά σας και όσα αφορούν περισσότερο την κεντρική κυβέρνηση, θα τα μεταφέρουμε αρμοδίως εκεί που οφείλουμε και θα στηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον δίκαιο αγώνα σας» σημείωσε ο κ. Γκερεχτές.
«Δεν είμαι ένας γραφικός Αντιπεριφερειάρχης. Τα προβλήματα τα ζω καθημερινά και τα δικά μου προβλήματα είναι και δικά σας» τόνισε ο κ. Χαρούμενος και σημείωσε πως τα φετινά προβλήματα του πρωτογενούς τομέα υπήρχαν και πέρυσι. «Δεν έχει λυθεί κανένα πρόβλημα. Αυτή είναι η πραγματικότητα». Συνέχισε λέγοντας πως σαν υπεύθυνος Αντιπεριφερειάρχης είχε καταγράψει όλα τα προβλήματα και τις 37 προτάσεις από όλη τη Δυτική Μακεδονία, έγινε διαβούλευση και έφτασαν μέχρι τα αρμόδια υπουργεία. Ωστόσο, τόνισε πως όλο το βάρος από εκεί και πέρα, πρέπει να το σηκώσουν οι Βουλευτές και ο Περιφερειάρχης για να αντιμετωπιστεί η «πραγματική καταστροφή του πρωτογενούς τομέα» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο ίδιος. «Να μη γελιόμαστε. Αυτά τα προβλήματα μόνο η Κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούν να τα λύσουν» σημείωσε. Τέλος, ο κ. Χαρούμενος δεσμεύθηκε να είναι στο πλευρό τους στον αγώνα που θα κάνουν ενώ υπογράμμισε πως η κεντρική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργάζεται πιο στενά με την τοπική αυτοδιοίκηση.
Καταλήγοντας ο κ. Αϊβαζίδης τόνισε πως από πέρυσι έχουν έρθει σε ακόμα δυσκολότερη θέση και ζήτησε έμπρακτη στήριξη της Περιφέρειας.
Οι αγροκτηνοτρόφοι της περιοχής διεκδικούν αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος, εξαιτίας της μείωσης της παραγωγής που προκάλεσαν οι μεγάλες ζημιές από καιρικά φαινόμενα και ασθένειες κσι αντίστοιχα για τους κτηνοτρόφους που επλήγησαν από τις ζωονόσους. Μείωση του κόστους παραγωγής και επιπλέον ενίσχυση στα καλαμπόκια, τα σιτηρά και τα φασολάκια και τον αρακά τα οποία επλήγησαν από τους καύσωνες. Ζητούν να αποζημιωθούν οι κτηνοτρόφοι λόγω της καραντίνας της απαγόρευσης να σφάζουν. Αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία, 7 λεπτά ανά Κιλοβατώρα στο ρεύμα, με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ όπως και κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Όπως ανέφεραν, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι είναι οι μόνοι που πωλούν χωρίς να καθορίζουν την τιμή και όχι μόνο δεν καρπώνονται την υπεραξία που παράγουν αλλά πολλές φορές πωλούν και με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.
Επίσης, ζητούν προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να εξασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% και να πληρωθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς όρους και προϋποθέσεις σε όλα τα προϊόντα που είχαν χαμηλή παραγωγή και δεν καλύπτουν το πλαφόν λόγω των καιρικών συνθηκών και νόσων.
Τέλος, διεκδικούν την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων που αφορούν τις δηλώσεις ζημίας του προηγούμενου διαστήματος και τη στήριξη των βιοπαλαιστών κτηνοτρόφων με το απαραίτητο εργατικό δυναμικό.
Καταλήγοντας ο κ. Γκερεχτές σημείωσε πως επικροτούν στο μέγιστο βαθμό τα αιτήματα τους με τον κ. Χαρούμενο να διευκρινίζει πως τα περισσότερα εκ των αιτημάτων τους είναι ήδη δρομολογημένα.
Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr
The post Πολλά τα προβλήματα των αγροκτηνοτρόφων της περιοχής first appeared on Ο Χρόνος : xronos-kozanis.gr.
* Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά εδώ