Δημοσίευση νέου Θέματος

Πέθανε ο αγωνιστής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Γιώργος Μαυρόπουλος από το Ρυάκιο Κοζάνης

ΤΟΥ ΦΟΡΗ ΠΕΤΑΛΙΔΗ

Ο Γιώργος Μαυρόπουλος, ένας από τους πρωτοπόρους υποστήριξης της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας, άφησε την τελευταία του πνοή στο Σικάγο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μετά από πολύχρονη μάχη με τον καρκίνο, πάντοτε όμως ακόμη και στις δύσκολες στιγμές της ζωής του, νοιαζόταν για την Διεθνή Αναγνώριση της Γενοκτονίας και προσπαθούσε να βάλει στην εκπαίδευση στις ΗΠΑ, όσα πέρασαν οι πρόγονοί του.

Κορυφαία του δραστηριότητα στις ΗΠΑ εκτός από τη συμμετοχή του σε οργανώσεις του ποντιακού ελληνισμού ήταν η ίδρυση του AMPHRC, του Ελληνικού Κέντρου Έρευνας της Μικράς Ασίας και του Πόντου (ΕΚΕΜΑΠ), με μεγάλη συνεισφορά στην διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας, αλλά και της ιστορίας του ποντιακού και μικρασιατικού ελληνισμού.

Ο Γιώργος Μαυρόπουλος, γεννημένος λίγο πριν ξεσπάσει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στο Ρυάκιο Κοζάνης το 1938, με γονείς από την Τραπεζούντα του Ευξείνου Πόντου, έζησε μέσα σε στερήσεις όπως και όλοι οι κάτοικοι του χωριού και όλης της επαρχίας της ελληνικής υπαίθρου κατά τη διάρκεια της κατοχής.

Ο πατέρας του Γιώργου Μαυρόπουλου στη διάρκεια της Κατοχής, μαζί με άλλους επτά συγχωριανούς του από το Ρυάκιο Κοζάνης, εστάλη ως κρατούμενος στα Ναζιστικά Στρατόπεδα Κατοχής, από τους οποίους επέστρεψαν οι έξι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο παππούς του Γιώργου Μαυρόπουλου, από την πλευρά του πατέρα του, στάλθηκε στα Amele Tampuru (Τάγματα Εργασίας) στην Οθωμανική Περίοδο στην σημερινή Τουρκία, από τα οποία δεν επέστρεψε ποτέ αφήνοντας την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 43 ετών.

Στη συνέχεια την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου, πατέρας του Γιώργου Μαυρόπουλου στάλθηκε εξορία σε ξερονήσια της Ελλάδας και έκανε δυόμισι χρόνια, ως αντεθνικώς δρων, ενώ όταν απολύθηκε, η οικογένειά του δεν είχε το πιστοποιητικό κοινωνικών φρονημάτων, η περίοδος ήταν δύσκολη και ο Γιώργος Μαυρόπουλος, αναγκάστηκε να φύγει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για σπουδές, στο πανεπιστήμιο Ρούζβελτ και στη συνέχεια εργάστηκε σε πυρηνικά εργοστάσια. Πρώτα πήρε το πτυχίου της Φυσικής και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό ως Ηλεκτρολόγος Μηχανικός από το Πανεπιστήμιο του Μιζούρι.

Εκτός από την επιτυχημένη επαγγελματική του σταδιοδρομία, εξίσου πλούσια ήταν η δραστηριότητα του αφιερωμένη στον ποντιακό, μικρασιατικό και προσφυγικό και ομογενειακό ελληνισμό στις ΗΠΑ.

Ήταν μέλος της Εταιρίας Ελλήνων Ποντίων Σικάγου, αντιπρόεδρος και πρόεδρος. Μέλος της Επιτροπής Ολοκαυτώματος και Γενοκτονίας στο Ιλινόις, είχε πολλές βραβεύσεις για τη δραστηριότητα, στις ΗΠΑ, τον Καναδά και στην Ελλάδα.

Αγωνίστηκε να μπει η ιστορία της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και της Μικρασίας στη σχολική εκπαίδευση στις ΗΠΑ . Μέσω του ΕΚΑΜΑΠ, προχώρησε στην έκδοση σχολικών εγχειριδίων, όπως ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας και του Πόντου και η Γενοκτονία των Οθωμανών Ελλήων 1914 – 1923, τα οποία απευθύνονταν κυρίως στους Αμερικανούς εκπαιδευτικούς και μαθητές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Επίσης προχώρησε στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ Lethal Nationalism: Genocede of the Greeks 1913 – 1923.

Το τελευταίο διάστημα και ταυτόχρονα με τη μάχη που έδινε για τη ζωή συγκέντρωνε στοιχεία για να εκδώσει βιβλίο για την περιπέτεια του παππού του που χάθηκε στα αμελέ ταμπουρού, του πατέρα του και της ομάδας των επτά συγχωριανών του από το Ρυάκιο Κοζάνης που εστάλησαν στα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωση και για όλη την περιπετειώδη ζωή της οικογενείας του.

Η εφημερίδα ΕύΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ και το site efxinospontos.gr των οποίων ο Γιώργος Μαυρόπουλος ήταν πιστός συνδρομητής και αναγνώστης, εκφράζει στην οικογένειά του τα θερμά συλλυπητήρια και πιστεύει ότι ένας γνήσιος πατριώτης, που κυνηγήθηκε από την επίσημη Ελλάδα και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει στις ΗΠΑ, τίμησε την καταγωγή του πολύ περισσότερο από τους διώκτες του, αποτελώντας παράδειγμα για όλους εκείνους που εκφράζουν τον πατριωτισμό με πράξεις και όχι με λόγια.

Ανακοινώσεις για το θάνατο του Γιώργου Μαυρόπουλου εξέδωσαν ποντιακοί φορείς στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα.

Παμποντιακή Ομοσπονδία ΗΠΑ και Καναδά

MAVROPOYLOS.GIORGOS.HPA.4

Ο κ. Γιώργος Μαυρόπουλος ήταν ένα αξιόλογο άτομο του οποίου η επίδραση στην ελληνοαμερικανική κοινότητα ήταν βαθύς και διαρκής. Μέσα από τις ακούραστες προσπάθειές του, βοήθησε στη διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, διασφαλίζοντας ότι οι παραδόσεις και οι αξίες της ελληνικής μας καταγωγής δεν θα ξεχαστούν ποτέ. Ο κύριος Μαυρόπουλος ήταν ένας παθιασμένος υποστηρικτής της κοινότητάς μας, πάντα εργάζεται για την ενίσχυση των δεσμών μας και την εμψύχωση των γύρω του.

Διετέλεσε επικεφαλής του Ελληνικού Κέντρου Ερευνών Μικράς Ασίας & Πόντου όπου οργάνωσε αμέτρητους πόρους για να διασφαλίσει ότι η ιστορία μας δεν θα ξεχαστεί ποτέ και θα μας στήριξε μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που μας δίδαξαν για την κληρονομιά μας. Ο κύριος Μαυρόπουλος ήταν πάντα στην πρώτη γραμμή, διασφαλίζοντας ότι ο πολιτισμός μας όχι απλά θα θυμόμαστε, αλλά θα ζούσαμε.

Ο κύριος Μαυρόπουλος πάντα προσέφερε στήριξη σε όσους το έχουν ανάγκη και πάντα υποστήριζε την εκπροσώπησή μας. Μας υπενθύμισε τη σημασία της ενότητας και της ανθεκτικότητας, αξίες που αντηχούν βαθιά μέσα στην ελληνική μας κληρονομιά.

Ας κουβαλήσουμε την κληρονομιά του στις καρδιές μας. Ας εμπνευστούμε από το παράδειγμά του να συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον, να γιορτάζουμε τον πολιτισμό μας και να μεταδίδουμε τις ιστορίες και τις παραδόσεις που μας καθορίζουν. Ο Σύλλογος Ποντίων Νεολαίας ΗΠΑ & Καναδά θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ότι το έργο του θα συνεχιστεί για Αιωνία του η μνήμη. Τα συλλυπητήρια μας στην οικογένεια του.

Το Σωματείο “Ο Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα”

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου «Άγιος Γεώργιος Περιστερεώτα» εκφράζει τα βαθιά και ειλικρινή του συλλυπητήρια για την εκδημία του πρωτοπόρου ανιδιοτελή πατριώτη Γιώργου Μαυρόπουλου.

Ο εκλιπών υπήρξε ο ιδρυτής και πρόεδρος του σημαντικού Ερευνητικού Κέντρου για την Μικρά Ασία και τον Πόντο στο Σικάγο. Ένα ερευνητικό κέντρο που υπήρξε πρωτοπόρο στη διοργάνωση και χρηματοδότηση συνεδρίων, ερευνών και εκδόσεων με επίκεντρο τη Γενοκτονία. Παράλληλα υπήρξε ο παραγωγός ενός σημαντικού ιστορικού ντοκιμαντέρ για τη Γενοκτονία το οποίο γνώρισε μεγάλη απήχηση διεθνώς.

Το Ερευνητικό μας Κέντρο συνεργάστηκε στενά σε διάφορες φάσεις με τον εκλιπόντα και εκτιμούσε ιδιαιτέρως το πάθος του και την αγωνία του για την διάσωση της μνήμης και την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας που υπέστησαν οι Έλληνες. Το ασίγαστο πάθος του για δικαίωση της μνήμης των προγόνων μας, η ανιδιοτελής του αδιάκοπη εργασία και οι πρωτοποριακές του ιδέες τον κατέστησαν τον σημαντικότερο ίσως άνθρωπο στο ζήτημα της Γενοκτονίας στην Αμερική.

Με ομόφωνη απόφαση του το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε τα παρακάτω:

Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Να στείλει μήνυμα για να διαβαστεί στη μνήμη του.

Να διαθέσει στη μνήμη του εκλιπόντος χρηματικό ποσό στο Ελληνικό Κέντρο Έρευνας για την Μικρά Ασία και τον Πόντο στο Σικάγο, το οποίο ίδρυσε ο εκλιπών.

Να δημοσιεύσει το παρόν στον Τύπο.

Ευχόμεθα, όπως ο Πανάγαθος Θεός, τη μεσιτεία του Αγίου Γεωργίου, κατατάξει τον μακαριστό Γιώργο Μαυρόπουλο, «ἐν σκηναῖς δικαίων και εν χώρα ζώντων» και απαλύνει τη θλίψη του αποχωρισμού για την οικογένειά του. Αιωνία του η μνήμη!

Ο Πρόεδρος Δρ. Θεοδόσιος Κυριακίδης

Ο Γενικός Γραμματέας Αριστείδης Ιορδανίδης.

Βασίλειος Μεϊχανετσίδης

MAVROPOYLOS.GIORGOS.KEFALAKI2

ΕΙΣ ΜΝΗΜΗΝ του αγαπητού Γεωργίου Μαυροπούλου, ο οποίος αθόρυβα και αποτελεσματικά (μαζί με τον George Shirinian και άλλους Ελληνο – Αμερικανούς και Αμερικανούς) εργάσθηκε για την ιστορική τεκμηρίωση της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, 1913-1923 μέσω του The Asia Minor and Pontos Hellenic Research Center (AMPHRC) στο Σικάγο των Η.Π.Α. και των πολυτίμων αγγλοφώνων εκδόσεών του.

Είμαι συγκλονισμένος. Ο Θεός να τον αναπαύσει. Για όσα προσέφερε του αξίζει ο Παράδεισος.

Θεοδόσιος Κυριακίδης

MAVROPOYLOS.GIORGOS.KYRIAKIDHS.THEODOSHS.3

Είμαι συγκλονισμένος ο αγαπητός μου Γιώργος Μαυρόπουλος, αυτός ο ανιδιοτελής πατριώτης, πρωτοπόρος στην έρευνα και τη διεκδίκηση της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου μας άφησε πριν από λίγο. Δεν είναι ώρα τώρα να αποτιμήσουμε το έργο του που είναι μοναδικό στην Αμερική. Αφήσαμε πολλά μισοτελειωμένα έργα και ιδέες. Ο Θεός να τον αναπαύσει… Έκανε το χρέος του στους προγόνους μας με το παραπάνω…

efxinospontos.gr

Το άρθρο Πέθανε ο αγωνιστής για την αναγνώριση της Γενοκτονίας Γιώργος Μαυρόπουλος από το Ρυάκιο Κοζάνης εμφανίστηκε πρώτα στο ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ KOZANH EΙΔΗΣΕΙΣ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΝΕΑ.



* Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά εδώ
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ  [ + ]