Δημοσίευση νέου Θέματος

Δαμάσκηνα. & υγεία – Ποικιλιες (Επιστ. ονομασία Prunus domestica)

ΜΑΡΘΑ ΣΤ. ΚΑΠΛΑΝΟΓΛΟΥ ΓΕΩΠΟΝΟΣ

Η δαμασκηνιά είναι αγγειόσπερμο, δικότυλο , φυλλοβόλο δέντρο και ανήκει στο γένος Προύνος (Prunus), στην οικογένεια των Ροδοειδών (Rosaceae), και είναι αδελφικό δέντρο με την κορομηλιά.

ΙΣΤΟΡΙΑ
Ιθαγενές φυτό των χωρών του βορείου ημισφαιρίου κατάγεται από τις περιοχές της Κασπίας θάλασσας. Αρχαίο δέντρο αναφέρεται από τον Θεόφραστο σαν << προύμνη >> εξ ου και η επιστημονική του ονομασία προύνος.
Σήμερα καλλιεργείται ευρέως στην Ευρώπη από το βορρά μέχρι το νότο, την Ασία και τη Βόρειο Αμερική.

ΣΥΣΤΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΤΑΞΗ
Οικογένεια: Rosaceae
Γένος: Prunus
Υπογένος: Prunus subg. Prunus
Είδος: P. domestica
Διωνυμικό όνομα Prunus domestica

 

ΒΟΤΑΝΙΚΑ ΧΑΡΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
–Φυτό
Το δέντρο φτάνει σε ύψος τα 12 μέτρα ,έχει πλούσιο ριζικό σύστημα αλλά επιπόλαιο όπως οι κορομηλιές.

– Άνθη
Οι ανθοφόροι οφθαλμοί του φέρουν 2-3 άνθη.
— Κάρπος
Ο καρπός της δαμασκηνιάς είναι το δαμάσκηνο.

ΑΝΑΓΚΕΣ
Δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα προσαρμογής σε κλίμα και έδαφος. Ανθεκτική στο ψύχος , ακόμα και για τα άνθη της.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ
–Πολλαπλασιασμός
Πολλαπλασιάζεται με εμβολιασμό ροδακινιάς ή αμυγδαλιάς και φυσικά του συγγενικού της φυτού της κορομηλιάς.
Τα περισσότερα δαμάσκηνα προορίζονται για νωπή κατανάλωση

ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
— Σκοπελίτικη
Στην Ελλάδα καλλιεργείται η ποικιλία Σκοπελίτικη και τα δαμάσκηνα που βγάζει προορίζονται για ξήρανση. Επίσης συνηθίζεται να λέγεται δαμασκηνιά και η μπουρνελιά όμως στην πραγματικότητα διαφέρουν .
–Aσβεστοχωρίου
Αυτογόνιμη ποικιλία καλή και για νωπή κατανάλωση
Δένδρο Ζωηρό,παραγωγικό
Έχει καρπό Μεγάλο,ανοιχτό,σφαιρικό,γλυκό
Ωριμάζει 15 Ιουλίου
–Ρresident – Πρέζιντεντ
Σταυρογονιμοποιείται με Στάνλεϋ.
Δένδρο μεγάλης παραγωγικότητας
Έχει καρπό γευστικό,στενόμακρο,σκούρο, μπλέ , σφιχτό,κίτρινη σάρκα
Ωριμάζει 10 Σεπτεμβρίου
–Stanley – Στάνλεϋ
Ποικιλία για νωπή κατανάλωση και βιομηχανία.
Καλό στις μεταφορές.
Δένδρο Σκληρό,ζωηρό,παραγωγικό,καρποφορεί νωρίς και ετησίως
Έχει καρπό Μεσαίου μεγέθους, μπλέ, οβάλ, εκπύρηνο , σάρκα πρασινοκίτρινο,χυμώδες,σφιχτό,γλυκό
Ωριμάζει 20 Αυγούστου
–Τζάνερα Βόλου
Δένδρο Ζωηρό,πάρα πολύ παραγωγικό
Έχει καρπό Πράσινο που κιτρινίζει όταν ωριμάζει,μικρό,υπόξινο,νόστιμο
Ωριμάζει 20 Σεπτεμβρίου

ΙΑΠΩΝΙΚΕΣ ΠΟΙΚΙΛΙΕΣ
*******************
–Angelino – Αντζελίνο
Δένδρο Εκτεινόμενο,μπορεί να γίνει υπερβολικά ζωηρό
Έχει καρπό πεπλατισμένο, μεσαίου μεγέθους,σκούρο μώβ σχεδόν μαύρο,
σφιχτό,σάρκα κίτρινη με ελαφρά γλυκιά γεύση
Ωριμάζει 10 Σεπτεμβρίου
–Black Amber – Μπλάκ Άμπερ
Σταυρογονιμοποιείται με την Φρίαρ και τη Σάντα Ρόζα.
Δένδρο Μέτριας ζωηρότητας
Έχει καρπό Μεγάλο,μαύρο,οβάλ σχεδόν στρογγυλό,σφιχτό,σάρκα
κίτρινη,κουκούτσι ελεύθερο,αρκετά μικρό
Ωριμάζει 15 Ιουλίου.
–Calita – Καλίτα
Δένδρο μέτρια ζωηρό,παραγωγικό
Έχει καρπό μεσαίου μεγέθους,στρογγυλό,σκούρο μώβ με σάρκα
γευστική,κίτρινη. Κατάλληλη για νωπή κατανάλωση
Ωριμάζει 20 Ιουλίου.
–Friar – Φριάρ
Δένδρο Καλής ποιότητας. Χρειάζεται αραίωμα.
Έχει καρπό ,Μεγάλο,οβάλ,σκούρο μώβ,γυαλιστερό,σάρκα κίτρινη,σφτιχτή
Ωριμάζει : 1 Αυγούστου
–Santa Roza – Σάντα Ρόζα
Δένδρο ζωηρό,πολύ παραγωγικό
Εξαιρετική ποικιλία στις μεταφορές.
Καρπός ; Μεγάλος,κόκκινος,σφαιρικός,σάρκα κίτρινη,νόστιμος,μυρωδάτος, χυμώδης Είναι σφιχτό δαμάσκηνο ακόμη και στις υψηλές θερμοκρασίες.
Ωριμάζει 15 Ιουλίου.
Χρειάζεται αραίωμα των καρπών της έτσι ώστε να αυξηθεί η ποσότητα παραγωγής και να μην σπάσουν τα κλαδιά από το βάρος.

ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΟΦΕΛΗ
Τα δαμάσκηνα είναι εξαιρετικά θρεπτικά, με ποικίλα οφέλη για την υγεία. Περιέχουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα, εκτός από φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, που μπορεί να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου αρκετών χρόνιων ασθενειών.
Ένα φρέσκο δαμάσκηνο περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:
Θερμίδες: 30
Υδατάνθρακες: 8 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 1 γραμμάριο
Σάκχαρα: 7 γραμμάρια
Βιταμίνη Α: 5% της συνιστώμενης ημερήσιας λήψης (RDI) Βιταμίνη C: 10% της RDI
Βιταμίνη Κ: 5% της RDI
Κάλιο: 3% της RDI
Χαλκός: 2% της RDI
Μαγγάνιο: 2% της RDI
Επιπλέον, ένα δαμάσκηνο παρέχει μια μικρή ποσότητα βιταμινών Β φωσφόρου και μαγνησίου.
—. Δαμάσκηνα, αποξηραμένα (δαμάσκηνα), άψητα
Θρεπτική αξία ανά 100 g (3.5 oz)
Ενέργεια 1006 kJ (240 kcal)
Υδατάνθρακες 63,88 g
– Σάκχαρα 38,13 g
– Οι φυτικές ίνες 7,1 g
Λίπος 0,38 g
Πρωτεΐνη 2,18 g
Η βιταμίνη Α 781 IU
Βιταμίνη C 0,6 mg (1%)
Φώσφορος 69 mg (10%)
Κάλιο 732 mg (16%)
1 δαμάσκηνο, χωρίς κουκούτσι 9,5 g
1 φλιτζάνι, χωρίς κουκούτσι 174 g
Τα ποσοστά σε σχέση με των ΗΠΑ συστάσεις για τους ενήλικες.
Πηγή: USDA Nutrient Database
–Χυμός
Χυμός δαμάσκηνων γίνεται με δαμάσκηνα μαλάκωμα μέσω ατμού .
Τα δαμάσκηνα και ο χυμός τους περιέχουν ήπια καθαρτικά , συμπεριλαμβανομένων φαινολικών ενώσεων και σορβιτόλης . Ταχύτερα τα αποτελέσματα λαμβάνονται από τη θέρμανση του χυμού δαμάσκηνων.
Τα δαμάσκηνα περιέχουν επίσης φυτικές ίνες (περίπου 6%, ή 0,06 g ανά γραμμάριο δαμάσκηνου).
Δαμάσκηνα έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες

ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΕΣ ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ

Τα σημαντικότερα οφέλη του δαμάσκηνου
Προστατεύει την καρδιά .
Μειώνει την αρτηριακή πίεση .
Μειώνει τη χοληστερίνη .
Μειώνει το ζάχαρο στο αίμα .
Καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου .
Ενισχύει το ανοσοποιητικό .
Εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες .
Έχει αντιοξειδωτική δράση
Τα δαμάσκηνα που χρησιμοποιούνται για την καταπολέμηση της δυσκοιλιοτητος .
Πιθανές χρήσεις του δαμάσκηνου για τον διαβήτη ,για τη δυσκοιλιότητα ,για τον καρκίνο ,για οστά,για εγκυμοσύνη,για απώλεια βάρους, μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του άγχους και της νεοφοβίας (φόβος , πλούσια πηγή καλίου που βοηθά στον έλεγχο του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
Εγκυμοσύνη
Τα δαμάσκηνα έχουν πολλές ιδιότητες που προάγουν την υγεία.
Η κατανάλωση δαμάσκηνου έχει αποδειχθεί ευεργετική για την υγεία τόσο της μητέρας όσο και του μωρού.

ΠΡΟΦΥΛΑΞΕΙΣ
Οι παρενέργειες του δαμάσκηνου σχετίζονται με πεπτικά προβλήματα και αλλεργικές αντιδράσεις.
— Πεπτικά προβλήματα
Οι πιο συχνές παρενέργειες του δαμάσκηνου είναι σε άτομα που έχουν προβλήματα με τη δυσκοιλιότητα και πίνουν μεγάλες ποσότητες χυμού δαμάσκηνου , μπορεί να παρουσιάσουν υπερβολικά πεπτικά προβλήματα όπως μετεωρισμός, δυσπεψία και φούσκωμα.
— Αλλεργίες
Οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν αλλεργικές αντιδράσεις όταν τρώνε δαμάσκηνα. Περιέχει ένα συστατικό που θεωρείται πιθανό αλλεργιογόνο που εμφανίζει ειδικές αλλεργικές αντιδράσεις της ανοσοσφαιρίνης
— Εγκυμοσύνη
Δεν υπάρχουν αρκετές πληροφορίες σχετικά με την αρνητική επίδραση των δαμάσκηνων κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ωστόσο, εάν εμφανιστούν κάποια από τα συνηθισμένα συμπτώματα, συμβουλευτείτε αμέσως τον γιατρό σας.
–Παιδιά
Ο χυμός δαμάσκηνου περιέχει υψηλή ποσότητα αλκοόλ που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κακή απορρόφηση του σιδήρου στα βρέφη.
Στα παιδιά που βρίσκονται σε στάδια ανάπτυξης του ανοσοποιητικού τους συστήματος. παρατηρούνται αλλεργικές ανοσοαποκρίσεις. απαιτούνται προφυλάξεις εάν παρουσιαστούν τέτοιες αντιδράσεις. συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα που σχετίζονται με την υγεία των παιδιών.– Αλληλεπιδράσεις με άλλα φάρμακα:
Διάφοροι χυμοί φρούτων περιέχουν άγνωστη ποσότητα φυτοχημικών και όταν συνδυάζονται με άλλα φάρμακα, μπορεί να οδηγήσουν σε αλληλεπιδράσεις τροφής-φαρμάκων με αποτέλεσμα παρενέργειες. Ομοίως, ο χυμός δαμάσκηνου έχει επίσης πολλαπλές φυτοχημικές ουσίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αυξημένη έκθεση στο σύστημα, με αποτέλεσμα υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση).

AΛΛΕΣ ΧΡΗΣΕΙΣ

Τα δαμάσκηνα που χρησιμοποιούνται στο μαγείρεμα τόσο γλυκά και αλμυρά πιάτα.
Κομπόστα δαμάσκηνα, μια κομπόστα , είναι ένα επιδόρπιο.
Και στην παραδοσιακή νορβηγική επιδόρπιο σούπα φρούτων .
Τα δαμάσκηνα έχουν επίσης συμπεριληφθεί και σε άλλα πιάτα διακοπών, όπως η γέμιση , κέικ , και να κάνει τα δαμάσκηνα ζάχαρη .

Για περισσότερες πληροφορίες για τις ποικιλίες , δείτε ένα παλαιότερο video δικής μας δημιουργίας
Έχει διάρκεια 5,51 λεπτά

Η παρούσα δημοσίευση έχει πληροφοριακό χαρακτήρα.

The post Δαμάσκηνα. & υγεία – Ποικιλιες (Επιστ. ονομασία Prunus domestica) appeared first on giapraki.com.



* Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά εδώ
Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ  [ + ]