Η Βουλευτής Π.Ε. Κοζάνης και Τομεάρχης Τουρισμού ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. κ. Καλλιόπη Βέττα μίλησε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Πολιτισμού, με τίτλο: «Δημιουργική Ελλάδα: ενίσχυση του κινηματογραφικού, οπτικοακουστικού και δημιουργικού τομέα, ίδρυση φορέα για το βιβλίο και λοιπές διατάξεις για τον σύγχρονο πολιτισμό».
Η κ. Βέττα επισήμανε αρχικά ότι πρόκειται για ένα ακόμα νομοσχέδιο της ΝΔ με προσχηματικό τίτλο, καθώς με αυτό συρρικνώνονται και συγχωνεύονται οργανισμοί του σύγχρονου πολιτισμού, χωρίς μέχρι σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ να έχει απολογηθεί για τα πεπραγμένα της. Επιπλέον επεσήμανε ότι δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να θυμάται σήμερα, 5 χρόνια μετά, τη “Δημιουργική Ελλάδα”, όταν το 2019 και το 2020 απέντασσε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κονδύλια εκατομμυρίων ευρώ που είχε εξασφαλίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για δράσεις Σύγχρονου Πολιτισμού σε όλη τη χώρα.
Για τη συγχώνευση του Εθνικού Κέντρου Κινηματογράφου με το ΕΚΟΜΕ, παρά τις ενστάσεις των φορέων και των κινηματογραφιστών, η κ. Βέττα σημείωσε ότι ο εγκλωβισμός της τέχνης σε επενδύσεις με ιδιωτικοοινομικά κριτήρια και με την Πολιτεία απούσα δεν συνιστά Εθνική Πολιτική για τον Κινηματογράφο.
Για το μεγάλο σκάνδαλο του -κλειστού ακόμη- ΑΚΡΟΠΟΛ η Βουλευτής υπενθύμισε ότι τροποποιείται για τρίτη φορά ο Νόμος που έφερε η ΝΔ το 2020 για τον φορέα, ο οποίος βέβαια ήταν σε τελείως αντίθετη κατεύθυνση από το νομοσχέδιο που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019. Ωστόσο, πέρασαν 4 ολόκληρα χρόνια και το ΑΚΡΟΠΟΛ δεν άνοιξε, κραυγάζοντας τη διαχειριστική ανεπάρκεια της κ. Μενδώνη, η οποία συνέχισε ακάθεκτη την κακοδιαχείριση: Έφτιαξε ένα Διοικητικό Συμβούλιο το 2022 για το κλειστό κτίριο και επιπλέον δεν κατάφερε να απορροφήσει ούτε 1 ευρώ από το ΕΣΠΑ για την οργάνωση και την πιλοτική λειτουργία του ΑΚΡΟΠΟΛ, ύψους 3,7 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο έχει ήδη λήξει, όπως κατήγγειλε η κ. Βέττα (επισυνάπτεται). Παρόλα αυτά η κυβέρνηση τροποποίησε εχθές εκ νέου τον Νόμο, για να αυξήσει προεκλογικά τις θέσεις και τις αμοιβές του Δ.Σ. και να χαμηλώσει να τα προσόντα του Διευθυντή που θα προσληφθεί στον -κλειστό ακόμα- φορέα!
Παράλληλα η Βουλευτής κατέθεσε στα πρακτικά καταγγελία της ΠΟΘΑ, ότι από το ποσό των 28 εκατομμυρίων ευρώ του ΤΑΑ που είχε ανακοινώσει το ΥΠΠΟ για καλλιτέχνες και χειροτέχνες έχουν μέχρι σήμερα απορροφηθεί μόλις 470.000 ευρώ και αναρρωτήθηκε: “Αλήθεια, ποιον κοροϊδεύετε; Νοείται «Δημιουργική Ελλάδα» χωρίς στήριξη των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό;”.
Τα ίδια συμβαίνουν και στο Βιβλίο, σημείωσε η Βουλευτής, αναφερόμενη στις σχετικές διατάξεις του νομοσχεδίου: “Επί 5 χρόνια μας λέτε ότι θα ιδρύσετε φορέα και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ είχε ήδη καταθέσει νομοσχέδιο το 2019 για την ίδρυση εθνικού φορέα για το Βιβλίο, επί της αείμνηστης υπουργού Μυρσίνης Ζορμπά, το παραπέμψατε και αυτό στις καλένδες … και έρχεστε σήμερα και τι κάνετε; Προσθέτετε σε έναν άλλο φορέα, στο Ίδρυμα Ελληνικού Πολιτισμού, τη λέξη «Βιβλίο» στο τίτλο του, δημιουργώντας μια δυσκίνητη δομή, που δεν απαντάει σε καμία ανάγκη του οικοσυστήματος του Βιβλίου”.
Στο μεταξύ, δεν υπάρχει κανένας απολογισμός ούτε για το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, όπως επισήμανε η κ. Βέττα, εκφράζοντας την ανησυχία της ότι τέτοιες πρόχειρες ρυθμίσεις συνιστούν πρόφαση για να συγκαλυφθεί η αδιαφάνεια, οι ζημιές και τα διαχειριστικά ελλείματα που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση της ΝΔ στους πολιτιστικούς οργανισμούς.
«Αδυνατείτε να κοιτάξετε κατάματα το μέλλον και να σχεδιάσετε δημόσιες πολιτικές πολιτισμού για τους ανθρώπους και τις ανάγκες της κοινωνίας», κατέληξε η Βουλευτής.
* Αυτό το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά εδώ