Ξεκινάει τις Δευτέρες του κουρασμένος· δουλεύει ολημερίς τις Κυριακές. Κάθε μέρα είναι σαν την πρώτη μέρα στη δουλειά· έχει την ίδια όρεξη και ενέργεια για να κατακτήσει τον κόσμο – πλέον, κυρίως της ΑΙ. Θα ήθελε να είναι δημοσιογράφος για να λέει ιστορίες, αλλά η επιτυχία του φαίνεται ότι είναι χτισμένη σε αφηγηματικές τεχνικές, παρότι δεν έχει διαβάσει ούτε ένα βιβλίο επιστημονικής φαντασίας. Κάνει 40 κάμψεις ημερησίως, κάνει καθίσματα όταν πλένει τα δόντια του και πόνεσε πολύ κάνοντας τατουάζ το λογότυπο της εταιρείας του όταν η μετοχή της έπιασε τα 100 δολάρια. Ο 61 ετών Τζένσεν Χουάνγκ είναι ο εγκέφαλος πίσω από το hardware της τεχνητής νοημοσύνης – από τα χέρια της Nvidia, του κολοσσού του Τζένσεν Χουάνγκ, περνά το 70% των τσιπ για την ΑΙ· το T (transformer) πίσω, ας πούμε, από το ChatGPT.
Σήμερα, όπως αποκάλυψε στη Λορίν Γκουντ του Wired, «δημιουργούμε έναν νέο τύπο κέντρου δεδομένων. Το ονομάζουμε “εργοστάσιο AI”. Με τον τρόπο που κατασκευάζονται τα κέντρα δεδομένων σήμερα, έχουμε πολλά άτομα που μοιράζονται ένα σύμπλεγμα υπολογιστών και τοποθετούν τα αρχεία τους σε αυτό το μεγάλο data centre. Ενα εργοστάσιο τεχνητής νοημοσύνης μοιάζει πολύ περισσότερο με μια γεννήτρια ρεύματος. Είναι αρκετά μοναδικό. Το χτίσαμε τα τελευταία χρόνια, αλλά τώρα πρέπει να το μετατρέψουμε σε προϊόν. Κι αυτό που θα κατασκευάσουμε θα βρίσκεται παντού».
Κι όλα αυτά, επειδή ο Τζένσεν Χουάνγκ βλέπει ότι έχει τερατώδεις ανταγωνιστές στον χώρο των τσιπ για την ΑΙ: Google, Amazon, Meta και Microsoft. Γνωρίζει επίσης ότι νεοφυείς και μη επιχειρήσεις και τεράστια funds διοχέτευσαν περισσότερα από 800 εκατομμύρια δολάρια σε τσιπ τεχνητής νοημοσύνης, σύμφωνα με την ερευνητική εταιρεία Pitchbook που επικαλείται η Λορίν Γκουντ, και αυτό μόνον τον τελευταίο τρίμηνο του 2023. Εξάλλου, έχει πάρει… στο κατόπι τον Ελον Μασκ, αφού θεωρεί ότι επιχειρηματικά βλέπει πολύ μακριά.
Ενας κόσμος γεμάτος ΑΙ και ανθρωποειδή
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, πριν από λίγες ημέρες, στο συνέδριο GTC της Nvidia στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας. (©AP Photo/Eric Risberg)
Και ο ίδιος, ασφαλώς, βλέπει έναν κόσμο γεμάτο τεχνητή νοημοσύνη και ανθρωποειδή που θα δημιουργήσουν έναν νέο τρόπο ζωής – η ζωή εντός ή εκτός εισαγωγικών. «Εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε κείμενο, εάν μπορούμε να δημιουργήσουμε εικόνες, μπορούμε, άραγε, να δημιουργήσουμε κίνηση; Η απάντηση είναι μάλλον ναι. Και στη συνέχεια, αν μπορούμε να δημιουργήσουμε κίνηση, μπορούμε να κατανοήσουμε την πρόθεση και να δημιουργήσουμε μια γενικευμένη εκδοχή της γλωσσικής άρθρωσης. Επομένως, η ανθρωποειδής ρομποτική λογικά δεν βρίσκεται μακριά», είπε ο ίδιος στο Wired.
Θα μπορούσαμε να συνομιλούμε επί μακρόν με έναν υπολογιστή, αλλά χωρίς να ξεχνιέται το πλαίσιο. Θα μπορούσαμε ακόμη και να αλλάξουμε θέμα για λίγο και να επιστρέψουμε σε ένα προηγούμενο, και αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να διατηρηθεί.
Η Λορίν Γκουντ του ζήτησε παραδείγματα από την πραγματική ζωή. «Θα μπορούσαμε να συνομιλούμε επί μακρόν με έναν υπολογιστή, αλλά χωρίς να ξεχνιέται το πλαίσιο. Θα μπορούσαμε ακόμη και να αλλάξουμε θέμα για λίγο και να επιστρέψουμε σε ένα προηγούμενο, και αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να διατηρηθεί. Ισως μπορείτε να κατανοήσετε την αλληλουχία μιας εξαιρετικά μακράς αλυσίδας, όπως ένα ανθρώπινο γονιδίωμα. Και κοιτάζοντας μόνο τον γενετικό κώδικα, καταλαβαίνεις το νόημά του», της απάντησε ο Τζένσεν Χουάνγκ.
Σε πρόσφατη συνομιλία του με τον New Yorker, σε ερώτηση του Στέφεν Ουίτ αν κάποια μέρα, σύντομα, η AI μπορεί να αποκτήσει αυτογνωσία, ο Τζένσεν Χουάνγκ απάντησε: «Για να είσαι πλάσμα, πρέπει να έχεις συνείδηση. Πρέπει να έχεις κάποια γνώση του εαυτού σου, σωστά; Δεν ξέρω σε τι μπορεί να συμβεί αυτό».
Η Ταϊβάν, οι ΗΠΑ και ο γιος με το… σπουδαίο μπαρ
Η CEO της Denny’s, Κέλι Βαλάντε, και ο Τζένσεν Χουάνγκ στο Denny’s Restaurant, στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας, όπου είχαν όλα ξεκινήσει το 1993. Εδώ, γιορτάζουν την εταιρεία που άγγιξε σε αξία το 1 τρισ. δολάρια, στις 26 Σεπτεμβρίου 2023. (©Don Feria/AP Images for Denny’s)
Πώς, όμως, έχει φτάσει μέχρι του σημείου να θεωρείται, σύμφωνα με τον περίφημο δείκτη του Forbes, ο 17ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο;
Ο Τζένσεν Χουάνγκ γεννήθηκε στις 17 Φεβρουαρίου του 1963 στην Ταϊνάν της Ταϊβάν. Λίγο αργότερα μετοίκησαν οικογενειακώς στην Ταϊλάνδη, αλλά στα 9 του οι γονείς του έστειλαν τον ίδιο και τον αδελφό του σε έναν θείο τους στην Τακόμα της πολιτείας της Ουάσιγκτον. Εναν χρόνο αργότερα, βρέθηκαν τα δύο παιδιά σε σχολικό οικοτροφείο – δηλαδή, έτσι νόμιζε ο θείος του για το σχολείο του που ήταν τελικά… θρησκευτικό αναμορφωτήριο. Τελείωσε το σχολείο, όπου δεχόταν μπούλινγκ λόγω καταγωγής, στα 16 επειδή, λόγω ικανοτήτων, δεν χρειάστηκε να περάσει δύο τάξεις. Σύμφωνα με τον New Yorker, o Χουάνγκ πιστώνει τον χρόνο του σε αυτό το σχολείο με την ανάπτυξη της ανθεκτικότητάς του ως χαρακτήρα.
Ο Τζένσεν Χουάνγκ και ο αδελφός του βρέθηκαν σε… θρησκευτικό αναμορφωτήριο που ο θείος τους νόμιζε ότι είναι οικοτροφείο. Σύμφωνα με τον New Yorker, o Χουάνγκ πιστώνει τον χρόνο του σε αυτό το σχολείο με την ανάπτυξη της ανθεκτικότητάς του ως χαρακτήρα.
Σε ένα εργαστήριο, κατά τις προπτυχιακές του σπουδές, γνώρισε τη μέλλουσα σύζυγό του, Λόρι Μιλς, με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, τη Μάντισον και τον Σπένσερ. Ο γιος του, προτού αναλάβει product manager στην Nvidia, άνοιξε μπαρ στην Μπεϊσί της Ταϊβάν, ονόματι R&D Bar, το οποίο το Forbes κατέταξε στα καλύτερα 50 μπαρ της Ασίας. Ο Σπένσερ Χουάνγκ, όπως γράφουν δημοσιεύματα της Ταϊβάν, παρουσιάζεται ως ένας άνθρωπος γεμάτος ιδέες, που ήρθε στην Ταϊβάν για πρακτική άσκηση το 2010 και αποφάσισε να μείνει στη χώρα, έμαθε κινεζικά και άνοιξε το μπαρ. Οταν ρωτήθηκε αν ο πατέρας του τού έμαθε κάποια μυστικά της ζωής, εκείνος απάντησε: «Το πάθος. Αν δεν είσαι παθιασμένος με την εταιρεία σου, δεν μπορείς να είσαι χαρούμενος. Και ο πατέρας μας θέλει η αδελφή μου κι εγώ να είμαστε ευτυχισμένοι».
Ο Τζένσεν Χουάνγκ, πάντως, προτού ιδρύσει με τον Κρις Μαλατσόουσκι και τον Κέρτις Πρίεμ, σε ένα εστιατόριο στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια, την Nvidia (που προέρχεται από τη λατινική λέξη «invidia» που σημαίνει «φθόνος») το 1993, σε ηλικία 30 ετών, εργάστηκε ως επικεφαλής στην LSI Logic, αλλά και σχεδιαστής μικροεπεξεργαστών, με τη σύζυγό του (η οποία «έκανε περισσότερα από μένα») στην περίφημη AMD, με την οποία συνεργάζεται στενά. Μάλιστα, λέγεται ότι είναι μακρινά ξαδέλφια με την πρόεδρο και διευθύνουσα σύμβουλο της εταιρείας, Λάιζα Σου, η οποία επίσης κατάγεται από την Ταϊβάν και η οποία αποκάλυψε τη συγγένειά τους σε ομιλία της στο Consumer Technology Association.
Ενας κολοσσός που τροφοδοτεί τους πάντες και τα πάντα
(©AP Photo/Eric Risberg)
Μέσα σε 30 χρόνια, ο Τζένσεν Χουάνγκ και η ομάδα του έχουν δημιουργήσει έναν κολοσσό, που απλώνεται σε δεκάδες τομείς της σύγχρονης και διαρκώς εξελισσόμενης τεχνολογίας. Μία ματιά να ρίξει κανείς στην ιστοσελίδα της Nvidia θα δει ότι δεν υπάρχει ούτε ένα μικρό κομμάτι της καθημερινότητας των πολιτών, των επιχειρηματιών, των μηχανικών και των προγραμματιστών που να μην έχει κάτι που έχει σκεφτεί, σχεδιάσει και παραγάγει η εταιρεία: games, υπολογιστές και κέντρα εργασίας, cloud και data centres, δίκτυα, κάρτες γραφικών, και ό,τι έχει να κάνει με το hardware και το software όλων αυτών. Παράλληλα, επενδύει διαρκώς στην ΑΙ, στις προσομοιώσεις (π.χ. ενισχυμένη και εικονική πραγματικότητα), στη ρομποτική, στα υπολογιστικά συστήματα υψηλής απόδοσης και στα οχήματα χωρίς οδηγό.
Τροφοδοτεί με τα προϊόντα της τις βιομηχανίες της αρχιτεκτονικής, της μηχανικής, του αυτοκινήτου, του διαδικτύου, της κυβερνοασφάλειας, της ενέργειας, των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών, των επιστημών υγείας, των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, των παιχνιδιών, των ΜΜΕ, της εστίασης, του λιανικού εμπορίου, της ρομποτικής, των έξυπνων πόλεων, των υπερυπολογιστών, των τηλεπικοινωνιών και των μεταφορών.
Επομένως, ουδείς εκπλήσσεται που η Nvidia –με τον πρωτόγνωρο για τα δεδομένα της Σίλικον Βάλεϊ… ισόβιο πρόεδρο εταιρείας– κυριαρχεί στους πάντες και τα πάντα στον τομέα της, που τείνει να γίνει ο… τομέας των τομέων. Οπως ουδείς εκπλήσσεται που η καθαρή περιουσία του Τζένσεν Χουάνγκ, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, ανέρχεται σε 81,7 δισ. δολάρια, σύμφωνα με το Forbes.
Η φιλοσοφία του και η απουσία… γραφείου
Τα πολλά τρίγωνα των γραφείων της Nvidia στη Σάντα Κλάρα της Καλιφόρνιας. (Courtesy Nvidia, Reuters)
Βέβαια, υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία πίσω από τον τρόπο που προσεγγίζει το έργο του ως επικεφαλής αλλά και ως… στρατιώτης. Ο ίδιος, το 2010, είχε πει στους New York Times ότι ορίζει τους καλούς ηγέτες με βάση την αυθεντικότητα. «Δεν ντύνονται σαν CEO γιατί πιστεύουν ότι έτσι ντύνονται οι CEO. Δεν μιλούν σαν CEO γιατί έτσι πιστεύουν ότι μιλάνε οι CEO. Δεν διεξάγουν τις συναντήσεις τους και περιμένουν από τους ανθρώπους να τους συμπεριφέρονται σαν CEO, επειδή αυτός είναι ο τρόπος που πιστεύουν ότι πρέπει να αντιμετωπίζονται οι CEO. Απλώς είναι αυτοί που είναι».
Δουλεύει σε όποια αίθουσα συσκέψεων βρει μπροστά του, φοράει δερμάτινα, έκλαψε σαν μωρό όταν έκανε το πρώτο του τατουάζ και πιστεύει βαθιά στην αυθεντικότητα ενός CEO.
Σύμφωνα με το προφίλ του Τζένσεν Χουάνγκ που είχε συνθέσει το Fortune το 2017, «ο δισεκατομμυριούχος δεν έχει ούτε ένα γραφείο –πολλώ δε μάλλον ένα γωνιακό γραφείο–, επιλέγοντας αντ’ αυτού να περιφέρεται στο κτίριο, δουλεύοντας σε όσες αίθουσες συνεδριάσεων συναντά. Εχει επίσης ένα μεγάλο τατουάζ στο χέρι που μοιάζει με το λογότυπο της εταιρείας του, το οποίο έκανε στα μέσα της δεκαετίας του 2000. (Τα τατουάζ και τα δερμάτινα μπουφάν είναι ευπρόσδεκτα στα γραφεία της Nvidia, όπου η θητεία του προσωπικού είναι ασυνήθιστα μεγάλη και οι δεσμοί σφιχτοί.) Το να βάλει το λογότυπο της εταιρείας στον ώμο του τον έκανε “να κλαίει σαν μωρό”».
Από την άλλη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Στέφεν Ουίτ στον New Yorker, «ο Χουάνγκ έχει πρακτική νοοτροπία, αντιπαθεί τις εικασίες και δεν έχει διαβάσει ποτέ μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας. Επιχειρηματολογεί σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν τα μικροτσίπ σήμερα, μετά τζογάρει με μεγάλη πεποίθηση για το τι θα κάνουν αύριο. “Κάνω ό,τι μπορώ για να μην αποτύχω”».
Τα χρηματιστήρια και ο «πόλεμος» ΗΠΑ-Κίνας
©Reuters/Ann Wang/File Photo
Βραβεία και τιμές
1999: Επιχειρηματίας της Χρονιάς στην Υψηλή Τεχνολογία από την Ernst & Young.
2002: Daniel J. Epstein Engineering Management Award από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας.
2004: Dr. Morris Chang Exemplary Leadership Award από το Fabless Semiconductor Association.
2005: Ονομάστηκε Alumni Fellow από το Oregon State University.
2007: Pioneer Business Leader του Silicon Valley Education Foundation.
2009: Επίτιμος διδάκτορας από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Ορεγκον.
2018: Καταχωρίστηκε στους 50 κορυφαίους παράγοντες επιρροής στον κόσμο στο edge computing.
2019: CEO με τις καλύτερες επιδόσεις στον κόσμο από το Harvard Business Review.
2020: Διευθύνων Σύμβουλος Προμηθευτών της χρονιάς από την Automotive News Europe Eurostars.
2020: Επίτιμος διδάκτορας από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Ταϊβάν.
2021: Βραβείο Robert N. Noyce από την Ενωση Βιομηχανίας Ημιαγωγών (SIA), την υψηλότερη διάκριση του κλάδου.
2021: Περιελήφθηκε στο Time 100, με τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
2024: Εξελέγη στην Εθνική Ακαδημία Μηχανικών «για μονάδες επεξεργασίας γραφικών υψηλής ισχύος, που τροφοδοτούν την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης».
Ασφαλώς, όπως θα ανέμενε κανείς, η εταιρεία του κάνει άνω κάτω τα χρηματιστήρια και κάθε του επένδυση και ανακοίνωση νέου προϊόντος ταράζει τους χρηματιστές. Μάλιστα, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Fortune, «η μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε κατά 409% από πέρυσι. Η αξία της Nvidia αυξήθηκε κατά 250 δισ. δολάρια σε μία μέρα, ξεπερνώντας την άνοδο της Meta κατά 197 δισ. δολάρια από τις αρχές αυτού του μήνα ως η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση. Στην κλήση κερδών στο τέλος του έτους την Τετάρτη, η Nvidia συνέτριψε τις προσδοκίες των αναλυτών, προκαλώντας φρενίτιδα μεταξύ των επενδυτών της Wall Street και των αναλυτών της Σίλικον Βάλεϊ. Η Nvidia ανέφερε έσοδα 22,1 δισ. δολαρίων το τέταρτο τρίμηνο του 2023, περίπου 1,7 δισ. δολάρια περισσότερα από τα αναμενόμενα. Η Goldman Sachs αποκάλεσε την Nvidia “την πιο σημαντική μετοχή στον πλανήτη Γη”».
Από την άλλη, φαίνεται ότι έχει μπει στο στόχαστρο του πολέμου ΗΠΑ-Κίνας για τους μικροεπεξεργαστές, καθώς οι ρυθμιστικές αρχές της Δύσης βάζουν φρένο στις εξαγωγές μικροτσίπ στον ασιατικό γίγαντα, ώστε να ανακόψουν την πορεία του Πεκίνου προς την κορυφή του βάθρου που σήμερα κατέχει η Ουάσιγκτον στον εν λόγω τομέα.
H μετοχή της εταιρείας αυξήθηκε κατά 409% από πέρυσι. Η Goldman Sachs αποκάλεσε την Nvidia «την πιο σημαντική μετοχή στον πλανήτη Γη».
Σε ερώτηση της Λορίν Γκουντ του Wired για το θέμα, ο Τζένσεν Χουάνγκ λέει ότι έχει συμμορφωθεί με τον έλεγχο των εξαγωγών των προϊόντων της Nvidia προς την Κίνα που έθεσε η αμερικανική κυβέρνηση, αρχικώς, τον Αύγουστο του 2022, εν μέσω του χάους με την έλλειψη πρώτων υλών –λόγω πανδημίας– για την κατασκευή μικροεπεξεργαστών.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόσθεσαν περισσότερες διατάξεις στον έλεγχο των εξαγωγών το 2023, γεγονός που μας έκανε να αναγκαστούμε να ανασχεδιάσουμε τα προϊόντα μας. Βρισκόμαστε στη διαδικασία δημιουργίας μιας νέας σειράς προϊόντων που συμμορφώνονται με τους σημερινούς κανόνες ελέγχου των εξαγωγών. Συνεργαζόμαστε στενά με την κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε ότι αυτό που καταλήξαμε είναι συνεπές με αυτό που είχαν στο μυαλό τους».
Ο ίδιος, μάλιστα, θεωρεί ότι «ο κανονισμός θα περιορίσει την ικανότητα της Κίνας να έχει πρόσβαση σε τεχνολογία αιχμής, πράγμα που σημαίνει ότι ο δυτικός κόσμος, οι χώρες που δεν περιορίζονται από τον έλεγχο των εξαγωγών, θα έχουν πρόσβαση σε πολύ καλύτερη τεχνολογία, η οποία προχωρεί αρκετά γρήγορα. Επομένως, νομίζω ότι ο περιορισμός επιβαρύνει πολύ την Κίνα».
Φιλανθρωπική δράση και βραβεία
Βέβαια, ο Τζένσεν Χουάνγκ έχει αναπτύξει και φιλανθρωπική δράση. Στο Ινστιτούτο Υπερυπολογιστών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Ορεγκον, απ’ όπου αποφοίτησε, δώρισε 50 εκατ. δολάρια. Στο δεύτερο πανεπιστήμιο όπου σπούδασε, το Στάνφορντ, δώρισε 30 εκατ. δολάρια για κέντρο που φέρει το όνομά του. Στο σχολείο του, όπου φοίτησε, το Oneida Baptist Institute, στο Κεντάκι, δώρισε 2 εκατ. δολάρια και μια αίθουσα ονομάστηκε «Τζένσεν Χουάνγκ».