Δημοσίευση νέου Θέματος

Αρνητική η αυτοδιοίκηση για τα πλωτά φωτοβολταϊκά στον Πολύφυτο

 




Εξακολουθεί να «αγνοείται» το Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ

Η απουσία του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα της περιοχής από την στιγμή που τα φωτοβολταϊκά και αιολικά «ξεφύτρωσαν» παντού, αποδεικνύεται πως εξυπηρετεί όλα τα σχέδια για ανάπτυξη νέων σταθμών ΑΠΕ. Μέσα στα σχέδια αυτά περιλαμβάνονται και τα πλωτά φωτοβολταϊκά στην λίμνη Πολυφύτου, θέμα που έρχεται για δεύτερη φορά στην επικαιρότητα και συναντά την αντίδραση τόσο των Δήμων Σερβίων, Βελβεντού και Κοζάνης όσο και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Το πρώτο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ θεσπίστηκε το 2008 και με την πάροδο του χρόνου φάνηκε πως ήταν απαραίτητη η επικαιροποίησή του μιας και δεν υπήρξε κανένας απολύτως σχεδιασμός. Κι όμως η διαδικασία αυτή ξεκίνησε 12 χρόνια μετά (η σύμβαση με τους μελετητές υπογράφτηκε το 2020) και ενώ είναι έτοιμο από το 2022 «πηγαινοέρχεται» μεταξύ δημοσίων υπηρεσιών του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος για μικροδιορθώσεις. Ωστόσο όλο και περισσότεροι νέοι φωτοβολταϊκοί σταθμοί δημιουργούνται.

Το θέμα της τοποθέτησης πλωτών φωτοβολταϊκών στην λίμνη Πολυφύτου συζητήθηκε στο Περιφερειακό Συμβούλιο το βράδυ της Πέμπτης. Παρουσία των Δημάρχων Σερβίων και Βελβεντού, ο Περιφερειάρχης Γιώργος Αμανατίδης ξεκαθάρισε πως στηρίζει το αίτημα των δήμων και πως αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για να σταματήσει η διαδικασία της «ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ» που έχει καταθέσει την άδεια.

«Σε επικοινωνία που είχα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ του εξήγησα γιατί δεν πρέπει να εγκατασταθούν τα φωτοβολταϊκά στην λίμνη Πολυφύτου και κατάλαβε πως οι αντιρρήσεις μας είναι εύλογες. Αντιλήφθηκε ότι εμείς θέλουμε τη λίμνη για τουριστική αξιοποίηση και για να την ενσωματώσουμε στον ευρύτερο σχεδιασμό μας για την ανάπτυξη της περιοχής και με διαβεβαίωσε πως κάτι τέτοιο δεν θα ήταν εφικτό να προχωρήσει» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης.

Να σημειωθεί πως η περιοχή της λίμνης ανήκει στην ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ και σύμφωνα με τον γεωπληροφοριακό χάρτη της ΡΑΕ τρία πλωτά φωτοβολταϊκά έχουν λάβει άδεια παραγωγής. Για αυτά που ακόμη η άδεια δεν έχει εγκριθεί, ο κ. Αμανατίδης είπε πως ζήτησε από την ΡΑΕ να μην εγκρίνει τις άδειες και πως αν αυτό γίνει η Περιφέρεια θα προσβάλει τις αποφάσεις.

«Είμαστε εδώ οι δήμαρχοι για να διατρανώσουμε πως οτιδήποτε έχει να κάνει με φωτοβολταϊκό και λίμνη είναι ασύμβατο. Η λίμνη Πολυφύτου και η λίμνη Ιλαρίωνα είναι η καρδιά των δήμων μας. Η λογική του φωτοβολταϊκού είναι πέρα από τα σχέδια όλης της περιοχής και όλοι μας αναμένουμε εδώ και χρόνια την αξιοποίηση αυτής της λίμνης» τόνισε ο Δήμαρχος Σερβίων Χρήστος Ελευθερίου.

Ο Δήμαρχος Βελβεντού Μανώλης Στεργίου στάθηκε στην τουριστική και επαγγελματική αξιοποίηση της λίμνης Πολυφύτου, αναφέροντας, εν μέσω άλλων, πως υπάρχουν προτάσεις της περιφέρειας από το 2015 – 2016 οι οποίες συνδυάζονται με μια χρηματοδότηση και δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί.

Η επικεφαλής του συνδυασμού «Ελπίδα», Γεωργία Ζεμπιλιάδου υπογράμμισε πως η «πηγή του προβλήματος» για όλα τα θέματα που έχουν να κάνουν με τις ΑΠΕ και την αναπτυξιακή προοπτική της περιφέρειας, είναι το ότι η Δυτική Μακεδονία δεν έχει επικαιροποιημένο περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο. «Εμείς δε θέλουμε τη διαβεβαίωση της ΔΕΗ, θέλουμε τη διαβεβαίωση από την Πολιτεία ότι στο ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ, όπως ακριβώς δεν επιτρέπεται να γίνονται πλωτά φωτοβολταϊκά στις φυσικές λίμνες, δεν θα επιτρέπεται και στις τεχνητές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Θένια Βασιλειάδου – www.xronos-kozanis.gr

Δημοσίευση σχολίου (0)
Νεότερη Παλαιότερη
ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ  [ + ]